İşsizlik maaşı hesaplama işlemlerinizi sitemizden kolaylıkla yapabileceğiniz gibi gerekli ayrıntılı bilgiler aşağıda sunulmuştur.
4447 sayılı kanun kapsamındaki iş yerlerinde sigortalı olarak ve belli bir hizmet sözleşmesine bağlı olarak çalışan kişilere, belirtilen kanunun ilgili maddeleri sebebiyle işten çıkartılan veya belli koşullarda kendisi çıkan işçi ve çalışanlara yapılan ödemelerdir. İşsizlik ödeneği olarak kanunda belirtilmektedir.
İşsizlik maaşını almak için İŞKUR’un internet sitesi üzerinden veya İŞKUR’a şahsen başvurulması gerekmektedir. İşsizlik maaşı başvuru süresi iş ilişkisinin bitiminden itibaren 30 gündür.
İş ilişkisi bitiminden 30 gün sonra başvuru yapılması halinde zorunlu bir sebepten dolayı gecikme yok ise başvuru tarihinden önceki hak edilecek ücretlere hak kazanılamayacaktır. İşsizlik maaşı almak için iş arayan kaydı yapılmaktadır.
İşsizlik maaşı alma koşulları genel olarak sayıldığında;
Bu belirtilen işsizlik maaşı alma şartları yerine getirildiğinde çalışan işsizlik ödeneğinden yararlanmaktadır.
İşsizlik maaşı hesaplama işlemi işçinin maaşının son 4 ay brüt ücretin ortalamasının yüzde 40’ı ile bulunmaktadır. Bu ödenek miktarı 4857 sayılı İş Kanununun 39. Maddesi gereği 16 yaşından fazla olan çalışanlar için uygulanan asgari ücretin yüzde seksen brüt tutarını aşamaz.
İşsizlik maaşı hesaplama işlemini yukarıdaki formumuzdan kolaylıkla yapabilirsiniz.
Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda örnek vermek gerekirse işsizlik sigortası ödenmiş son 4 aylık brüt kazanç tutarı ortalama 6000 TL olan bir kişinin alacağı işsizlik ödeneği tutarı 2400 TL ‘dir (Damga Vergisi dahil).
Yukarıda belirttiğimiz üzere brüt asgari ücret miktarının yüzde 80’i işsizlik maaşının tavanını yani en yüksek miktarını oluşturmaktadır. Bu sebeple 2022 yılı için en düşük işsizlik maaşı brüt 2.001,60 TL, en yüksek miktar ise brüt 4.003,20TL’dir. Damga vergisinin çıkartılmasından sonra (%0,759) taban net ücret 1.986,41 TL, tavan net ödenek 3.972,82 TL’dir.
Çalışanların işsiz kalması halinde çalışanların ve ailelerinin kayıplarını karşılamayı amaç edinen bireylerin zor duruma düşmelerini önlemeyi amaç edinen bir sigorta koludur.
İşsizlik maaşının kanunda belirtilen asıl ismi işsizlik ödeneğidir. Ancak toplum arasında bu isim yerine işsizlik maaşi olarak yaygınlaşmıştır.
E-devlet üzerinden İşkur işsizlik maaşı başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Başvuru sonrası maaşa hak kazanılan zamanı izleyen ayın son gününe kadar ödeme ilk ödeme verilir.
Aylık olarak her ayın sonunda PTT şubelerinden kişilere ödeme yapılır.
İşsizlik maaşı süresi yasada bulunan diğer koşulların taşınması kaydıyla iş akdinin feshinden önceki üç yılda;
Kemalpaşa Mah. Yeşil Çayır Cad. no: 73/1 İnegöl / Bursa
Tel: 0532 666 2994
Email: İletisim@selimkaya.av.tr