
İş Hukuku işçi ile işverenin hakları ve yükümlülükleri, çalışma koşulları, işçi ücretleri, işçi-işveren sendikaları ve çalışma hayatı süresince işveren-işçi ilişkileri ile ilgili konuları inceleyen özel bir hukuk dalıdır. İşçi ile işveren ilişkisi iş sözleşmesine dayanmaktadır. Bu sözleşme yazılı olabileceği gibi tarafların örtüşen adi iradesi şeklinde de olabilir. Başka bir deyişle kural olarak iş sözleşmesi özel bir şekle tabi değildir.
Öte yandan İş sözleşmesi, bir tarafın bağımlı olarak iş görmeyi(işçi), diğer tarafın da ücret ödemeyi (işveren) üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.
Ancak süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır. Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Belirtmekte fayda var ki işçi, Bireysel İş Sözleşmesi veya Toplu İş Sözleşmesi kapsamında çalışabilmektedir.
KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ